Германско проучване дава ново значение на термина "птичи мозък", показва, че гарваните са толкова умни, колкото някои от най-близките ни предци, съобщава ДПА.

Учени от университета в Оснабрюк в Германия и Института за орнитология Макс Планк сравняват физическите и социалните познавателни умения на гарваните с тези на шимпанзетата и орангутаните.

Изследователите установяват, че гарваните са развили пълноценни когнитивни умения на възраст от четири месеца, подобни на тези на възрастните маймуни при изпълнението на различни задачи.

Изследването е публикувано в списанието Scientific Reports.

Констатациите се основават на експериментален тест, първоначално разработен за примати и адаптиран за използване при птиците.

Той включва скриване на лакомства под обърната чаша и след това промяна на позицията му до други чаши, за да се разбере дали гарванът може да проследи къде е храната - подобно на игра на напръстник. След това пернатият приятел използва клюна си, за да посочи правилната чаша.

"Към четиримесечна възраст бебетата гарвани са относително независими и започват да проявяват интерес към асоциации", коментира Симоне Пика, ръководител на изследването от Института за когнитивна наука на университета в Оснабрюк.

Осем гарвана на възраст 4, 8, 12 и 16 месеца са оценени в проучването, използвайки различни задачи, например тестване на пространствена памет или социално поведение като комуникация.

Птиците са усвоили тестове за разбиране на количества, причинно-следствени връзки, социално обучение и комуникация, както и при шимпанзета или орангутани, установяват учените.

Следващата цел е да се разработят тестове, които идентифицират умения, специфични за техния вид.