Индия поиска 4 милиона души да докажат националността си, съобщава АП.

Азиатската държава публикува окончателен списък с гражданите в североизточния щат Асам. 4 милиона души са изправени пред риск да изгубят гражданството си, ако не докажат индийската си принадлежност.

Според властите стотици хиляди хора незаконно са влезли в страната от съседен Бангладеш през последните няколко десетилетия и са се заселили в североизточната част на Индия. Бангладеш отхвърля твърденията.

Националната регистрация е започнала през 2015 г. От 32,9 милиона имената на 28,9 милиона души са одобрени и са включени в списъка.

Би Би Си съобщава, че Националният регистър на гражданите е списък с имената на хора, които могат да докажат, че са пристигнали в щата преди 24 март 1971 г. - ден преди Бангладеш да обяви независимост.

Правителството на Индия подчертава, че процесът е необходим, за да се установят незаконните мигранти от Бангладеш. Но в същото време предизвика безпокойство, че властите могат да подгонят етническите малцинства в щата. Правителството уверява, че няма да има незабавна депортация.