Около 400 затворници избягаха от затвора в столицата на Либия в хаоса на боевете между съперничещи въоръжени групировки, коментира служител на съдебната власт, след като ООН призова противниците да се срещнат във вторник, съобщава "Ройтерс".

Затворниците отворят вратите на затвора "Айн Зара" и пазачите не успяват да ги спрат. Затворът е разположен в южната част на Триполи, засегната от седмица от тежки боеве между съперничещи си групи.

Отделно от това, ракета падна в неделя в лагера "Ал-Фала" за разселени хора от Таурга, убивайки двама и ранявайки седем души, включително две деца.

Ракета е ударила и хотел "Уаддан" в центъра на Триполи, близо до италианското посолство, трима души са ранени, съобщават от персонала на хотела.

26 убити при ескалация на сблъсъците в Триполи

26 убити при ескалация на сблъсъците в Триполи

Съперничещи си милиции се бият

Свирепи сблъсъци избухнаха миналата седмица между "Седма бригада", или "Каният" от Тархуна, град на 65 км югоизточно от Триполи, срещу "Революционерите бригади на Триполи" и "Науаси", две от най-големите въоръжени групировки в столицата.

Правителството, подкрепяно от ООН, обяви извънредно положение в столицата "предвид сериозността на ситуацията". Въпреки че правителството формално управлява, то не контролира столицата, където въоръжените групи са в коалиция управляващите, но действат с автономия, често мотивирана от пари и власт.

За да сложи край на сблъсъците, мисията на ООН в Либия призова "различните заинтересовани страни" да се срещнат във вторник по обяд за "спешен диалог по въпросите свързани със сигурността".