Днес повече руснаци са против преизбиране на президента Владимир Путин в сравнение с всеки един момент от анексирането на Крим през 2014 г., показва проучване на центъра "Левада", цитирано от "Москва таймс".

Според социологическото изследване 41% от респондентите заявяват, че не искат 68-годишният Путин да е президент след 2024 г., докато 48% желаят да продължи да управлява страната.

"Зюддойче цайтунг": Тийнейджърите в Русия са бесни на Путин

"Зюддойче цайтунг": Тийнейджърите в Русия са бесни на Путин

Новите форми на протест са извън контрола на властите

Това е най-високият процент на руснаците, които не желаят преизбиране на Путин от октомври 2013 г., когато 45% бяха против, а 33% подкрепяха нов мандат.

След промени в конституцията на страната Путин има потенциална възможност да продължи да управлява държавата до 2036 г. Руският лидер заяви, че все още не е решил дали ще се кандидатира за нов мандат.

Путин предупреди за предстоящи провокации срещу Русия

Путин предупреди за предстоящи провокации срещу Русия

"Против нас се води целенасочена информационна кампания"

Тези, които са против нов мандат на Путин, считат, че 21 г. на управление са достатъчни и е необходима промяна, а също така се посочват като други причини социални проблеми и възрастта на държавния глава.

Поддръжниците на Путин пък искат да продължи да управлява заради стабилност, лична симпатия, външната политика, професионалните качества и липса на алтернативи.

В проучването от 18 до 24 февруари са участвали 1601 респонденти.