Официалният брой на загиналите при рухването на магистралния мост в италианския град Генуа днес достигна 43 души, след като през нощта откриха телата на последните трима души, които бяха в неизвестност, информира ДПА.

Хиляди погребаха загиналите при срутването на моста в Генуа

Хиляди погребаха загиналите при срутването на моста в Генуа

Броят на загиналите достигна 42 души

Телата са на италианско-ямайска двойка и тяхната деветгодишна дъщеря. Техният автомобил беше открит смачкан под руините в петък срещу събота.

50-годишният мост Моранди, който е част от автомагистрала А10, свързваща пристанищния град Генуа с Южна Франция, се срути по време на проливен дъжд във вторник. 35 леки коли и няколко камиона паднаха от 45 метра височина в река, върху железопътна линия и два склада след срутването на повече от 200-метров участък от виадукта, построен в края на 60-те г. на XX век.

41 души са загинали при рухването на моста в Генуа

41 души са загинали при рухването на моста в Генуа

Пожарникари са открили телата на 9-годишно момиченце и нейните родители

Италианската пожарна написа в "Туитър", че ще продължи да инспектира района на мястото на трагедията, за да "изключи възможно присъствие на хора, които не са обявени в неизвестност".

Според вътрешното министерство при инцидента са загинали четирима души от Франция, трима от Чили, двама от Албания, двама от Румъния, двама от Ямайка и по един от Колумбия и Перу.

Девет души все още са в болница.

В Генуа премахват бетонни блокове от рухналия мост в опит да намерят оцелели

В Генуа премахват бетонни блокове от рухналия мост в опит да намерят оцелели

Първите погребения са планирани за по-късно днес

Италианското правителство обвинява частната компания Autostrade per l'Italia за инцидента, докато концесионерът отрича, че е действал небрежно. В петък премиерът Джузепе Конте започна правна процедура по отнемане разрешителното на компанията. Ден по-късно от Autostrade per l'Italia обявиха, че ще обезщетят семействата на жертвите и ще построят нов мост за тяхна сметка в рамките на 8 месеца.

Вчера беше обявен Ден на траур. Проведоха се държавни погребения на само 18 от жертвите. Някои от семействата на загиналите предпочетоха да не участват в националната траурна служба.

Магистрален мост се срути край Генуа
Обновена

Магистрален мост се срути край Генуа

Най-малко 35 души са загинали

Прокурорът на Генуа Франческо Коци, който води разследването, заяви пред вестник "Кориере дела сера", че чрез приватизирането на магистралите италианската държава "абдикира" от ролята да гарантира безопасността на пътищата.

В същото време "Ройтерс" съобщава, позовавайки се на властите, че издирвателната операция е приключила.

Правителството ще подготви план за по-безопасна инфраструктура на Италия. Планът обхваща магистралите, мостовете и виадуктите, но също така и обществени сгради като училища.