Отглеждането на опиумен мак в Афганистан, който е най-големият производител в света, през изминалата година отново отбелязва ръст.

Площите, засети с мак, са се увеличи до 210 хиляди хектара, се посочва в доклад на комисията по наркотиците и престъпността на ООН, цитиран от ВВС.

Това означава, че производството на опиум за тази година може да нарасне с рекордните 43%. Районите, в които се отглежда културата, се намират основно под контрола на движението "Талибан", посочва още докладът.

По информацията на официалните афганистански власти производството на мак е основно съсредоточено в южните, източните и западните части на страната. Южната провинция Хелманд остава главният център за производство на наркотици, следвана от провинциите Багдис, Кандахар, Орузган.

Само в 13 от общо 34 провинции в Афганистан няма производство на опиумен мак.

Докладът на ООН откроява тревожна тенденция, обратна на всички усилия, които се полагат за борба с трафика на наркотици.

Той отчита и тенденцията, че отглеждането на мак се разпространява в пряка зависимост с влошаването на ситуацията със сигурността в определените територии.

Благоприятните климатични условия също са способствали за ръста в производството, който се очаква тази година.