Украйна избира днес президент.

След мандата на Виктор Юшченко и 6 години след Оранжавата революция, украинците отново търсят лидера, който да изведе страната от политическата и икономическата криза.

Към обяд избирателната активност обаче беше относително ниска - малко над 15%. Само три часа по-късно обаче вече 44.5% от гражданите с право на глас бяха отишли до избирателните урни.

Основните политически фигури - Юшченко, Тимошенко, Янукович и Литвин - до обяд бяха дали своя глас.

От Централната избирателна комисия съобщават, че няма подадени сигнали за нарушения както по време на изборния ден, така и вчера - в деня за размисъл, съобщава агенция Новости.

Според конституцията на Украйна президентският мандат е с продължително 5 години. Изборите се считат за валидни обаче само ако избирателната активност достигне 50%.
За победа на първи тур са необходими 50%+ 1 глас. Вторият тур е планиран за 7 февруари.

Украйна е страна с около 46 милиона жители, от които 37 милиона имат право на глас.

Кандидати за поста са двама големи съперници - проруско настроеният лидер на Партията на регионите Виктор Янукович и настоящият премиер Юлия Тимошенко- един от политиците заедно с Юшченко излязъл на сцената на Оранжевата революция и която през 2004 г. бе носител на прозападните очаквания на част от съгражданите си.

Според социологическите сондажи преди изборите фаворитът е Виктор Янукович, следван от Юлия Тимошенко, като вероятно никой от двамата няма да спечели на първия тур.

За Янукович са обявили намерение да гласуват между 34 и 42 процента от анкетираните, а за Тимошенко възнамеряват да дадат гласа си между 19 и 22 на сто от избирателите.
Според прогнозите 59-годишният Виктор Янукович, подкрепян от богати индустриалци, ще спечели на втори тур с преднина от около 15 пункта пред Юлия Тимошенко.

Кандидати са общо 18 души, сред които и настоящият държавен глава Виктор Юшченко, който обаче няма никакви шансове да спечели. Според предварителните проучвания Юшченко ще събере около 5% от гласовете.
Юшченко спечели през 2005 година прегласувания втори тур на изборите срещу Виктор Янукович.