Най-малко 46 души са пострадали при пожар в ирански пътнически самолет, който се е запалил при приземяването си на летището в североизточния град Машхад.

Катастрофата е станала тази сутрин около 7,20 часа местно време. Машината пътувала от Абадан, в югозападната част на страната.

Машината „Ту-154" е собственост на авиокомпания „Табан Еърлайн". На борда на самолета е имало 157 пътници и 13 души екипаж, съобщи РИА „Новости".

Пострадалите са откарани в различни болници в Машхад.

Инцидентът е станал в следствие на лоши метеорологични условия, посочват

Капитанът на самолета е трябвало да го приземи аварийно и заради пътник, който е бил в критично състояние. При кацането обаче в машината избухнал пожар, който сериозно е повредил самолета.

Няма данни за загинали пасажери, но въпреки това се очаква да нарасне броят на пострадалите, тъй като спасителните екипи продължават да вадят хора от отломките.

Иран използва няколко подобни самолета, които са доста стари. През последните години в страната имаше доста самолетни катастрофи с жертви.
Иранските въздушни превозвачи обаче нямат достатъчно средства, за да закупят нови машини или пък да поддържат остаряващите самолети.