Най-малко 48 души са убити, а 67 са ранени при самоубийствен атентат в образователен център в шиитски район в афганистанската столица Кабул.

Това съобщи здравното министерство на Афганистан, цитирано от "Ройтерс". Първоначално беше съобщено за по-малък брой загинали, но впоследствие броят им се увеличи.

Към момента никой не е поел отговорност за атаката, която е извършена след няколко седмици на относително спокойствие в Кабул. Но при предишни атаки срещу шиитски цели отговорност поемаше ДАЕШ ("Ислямска държава").

Афганистански представители разкриха, че атентатът е бил насочен срещу частна сграда в шиитския квартал Dasht-i Barcha, където завършили средно образование се подготвят за университетските изпити.

Първоначално експлозията довела до откриване на стрелба от афганистански охранители в района, тъй като са предполагали, че има повече нападатели, но впоследствие е станало ясно, че нападението е било извършено само от един атентатор.

Джавад Гавари, член на градския шиитски съвет, хвърли вината върху ДАЕШ, тъй като групировката предимно атакува шиитски джамии, училища и културни центрове. Гавари добави, че през последните две години са извършени най-малко 13 атаки срещу шиитската общност в Кабул.