В детски лагер в Подмосковието са се отровили 49 души, сред които 41 деца, съобщава руското "Радио 1".

Лекарите са поставили диагноза "остър гастроентерит."

Съобщава се, че на територията на лагера "Клязьма" на 30 март се е провел танцов конкурс, в който са участвали 200 деца.

Две от пострадалите деца са били приети в болница, но са били изписани, след като им е оказана помощ. Останалите заболели са били лекувани на територията на лагера.

Качеството на храната в училищата, лагерите и другите учреждения стана предмет на активни обсъждания, след като през декември в московските детски гради избухна епидемия от дизентерия. По данни от февруари, в Москва са регистрирани 127 случая на стомашната инфекция.

Опозиционерът Алексей Навални обвини за некачествената храна в детските градини компанията "Конкорд" на бизнесмена Евгений Пригожин, известен още като "готвача на Путин". Доставчиците от компанията на Пригожин отричат да имат вина. Самият Пригожин подаде съдебен иск срещу Навални.

От управата на "Конкорд" обвиняват за проблемите завод в Липецк, който произвежда извара. От завода "Чаплыгинмолоко" възразяват, че при проведените там проверки не са открити никакви нарушения.