Мъжът, отговорен за убийството на единия от двамата пилоти на сваления от Турция руски самолет Су-24 в Сирия през 2015 г., е осъден на пет години затвор за незаконно притежание на оръжие, съобщават руски медии.

Съдът в турския град Измир осъди Алпарслан Челик на пет години затвор за незаконно притежание на оръжие. Съдът обаче не повдигна въпроса дали е отговорен за смъртта на руския пилот Олег Песков, разследването продължава, каза адвокатът на Челик.

Припомняме, на 24 ноември 2015 г. турски изтребител Ф-16 свали руски боен самолет Су-24 до турската граница в Сирия. И двамата пилоти катапултираха. Единият от тях е спасен, но Олег Песков беше убит от вражески огън. По време на спасителната операция беше убит и руски пехотинец.

Инцидентът доведе до рязко влошаване на отношенията. Руският президент Владимир Путин нарече случилото се "забиване на нож в гърба".

Москва многократно поиска от Анкара да се извини и да компенсира загубите, а също така да накаже виновниците. На 27 юни 2016 г. Кремъл съобщи, че турският президент Реджеп Ердоган е поднесъл извинения на Путин във връзка с инцидента.