Днес се навършват 5 години от терористичните атаки в лондонското метро, при които на 7 юли 2005 г. загинаха 52 души, а над 700 бяха ранени.

Атентатите бяха извършени само ден, след като Лондон спечели домакинството на Летните олимпийски игри през 2012 г.

Три бомби избухнаха почти едновременно в три метрокомпозиции в 8,50 ч. местно време. Час по-късно четвърта бомба избухна в двуетажен лондонски градски автобус.

За днес не са предвидени официални церемонии в памет на жертвите, макар че на мемориала на жертвите в Хайд парк ще бъдат положени венци от името на премиера Дейвид Камерън и кмета на Лондон Борис Джонсън.

Близките на загиналите обаче ще отбележат тъжната годишнина на местата на четирите взрива.

Някои от семействата на жертвите са разочаровани, че няма да има официална церемония и настояват правителството да обърне повече внимание на тъжната годишнина.

Властите обаче обявиха, че нито едно от семействата не се е свързало с тях и не е поискало официална церемония за годишнината.

Припомняме, във фаталния ден бомба експлодира между „Алдгейт" и „Ливърпул стейшън", „Ръсел скуеър" и „Кингс Крос стейшън", „Едгуеар роуд" и „Падингтън стейшън". Двуетажен автобус, намиращ се на „Tavistock Square" също беше разрушен.

Бомбите са задействани от четирима терористи-камикадзе. Взривовете отнемат живота на 52 души а други 700 са ранени.

През април 2009 г. Британски съд оправда тримата обвиняеми по дело за атентатите - Садир Салим, Мохамед Шакил и Вахид Али. Те бяха обвинени за това, че са оказвали съдействие на терористите.

Съгласно материалите по делото, няколко месеца преди взривовете в лондонското метро тримата са правили проучвания в подземната железница къде се събират най-много туристи, за да бъдат пораженията от бомбите най-големи. Информацията те предавали на атентаторите.