Най-малко 50 000 "жълти жилетки" са участвали в съботните протести във Франция. Това показват актуални данни на френската полиция. По-рано беше съобщено за 15 000 участници и демонстрации в десетки градове в страната. 

Протестите се проведоха при засилено полицейско присъствие. 

До сблъсъци между демонстранти и полиция се стигна в Париж. Има данни за най-малко 103-ма задържани. Демонстранти "обстрелваха" органите на реда с камъни, а те отговориха със сълзотворен газ. 

Съобщава се за вандалски акции - запалени кофи за боклук и мотоциклети. 

Протестите продължават, въпреки че властите се отказаха от планираните непопулярни реформи. 

15 000 "жълти жилетки" протестираха във Франция

15 000 "жълти жилетки" протестираха във Франция

Поредна протестна събота в страната

Но през последните седмици броят на протестиращите рязко спадна в сравнение с началото на демонстрациите през ноември.

Социологическо проучване от четвъртък на Odoxa Dentsu показва, че 55% от французите подкрепят протестите на "жълтите жилетки".

Говорителят на правителството Бенжамен Гриво определи тези, които продължават да протестират като "агитатори, които искат бунт и основно да свалят правителството".

Междувременно стана ясно, че президентът Еманюел Макрон повишава заплащането на полицаите. Полицията, която бе хвалена от властите по време на протестите, също заплаши с протести и настоя за повишаване на надниците. Надниците ще бъдат повишени от 120 на 150 евро. Също така униформените нстояват за изплащане на извънредния труд. В противен случай те ще организират протести на "сините жилетки".