Повечето руснаци се надяват 2016 година да бъде по-добра от настоящата. Въпреки това отново повечето руснаци очакват и корупционни скандали и икономически трудности.

Близо 50% се надяват на по-добра нова година. Според социологическото проучване на „Левада център” оптимистите са намалели с близо 10% спрямо предишното годишно изследване. Най-песимистичната обаче е далечната 1991 година.

Отново обаче според мнозинството руснаци най-голяма опасност има от икономическа криза – според 47% от тях такава е много вероятно в Русия.

Също според водената статистика от „Левада център” този процент е относително стабилен, като най-оптимистична е била 2007 година, когато едва 18% от руснаците са очаквали икономическа криза.

Още по-голям процент – 53% очакват през предстоящата година да се разразят корупционни скандали и оставки на министри. Впечатление прави обаче, че този процент драстично намалява в сравнение с предишните години, например през 2013 година очаквания за корупционни скандали са имали 71% от руснаците.

Така също малка част от запитаните – 16%, допускат възможност за оставка на правителството.

Също така близо два пъти в сравнение с 2012 година са намалели руснаците, които допускат държавен преврат. В края на 2015 година едва 10% предполагат, че това може да се случи.