Петдесет руски милиардери днес загубиха общо над 12 милиарда долара в резултат на въведените от САЩ санкции, съобщи руското издание на "Forbes".

След като инвеститорите започнаха да разпродават руските си активи, курсът на рублата падна, срина се и руският фондов индекс РТС.

За първи път от 16 ноември 2017 г. досега руската валута поевтиня под границата 60 рубли за долар. Курсът към еврото прехвърли 75 рубли за едно евро - за първи път от 4 август 2016 г.

На борсата в Лондон също беше отбелязан срив на почти всички руски компании. Поевтиняха ценните книжа на "Лукойл", "Роснефт", "Новатек", НЛМК, "Фосагро", "Полюса Золота", "Сургутнефтегаз" и др., посочва Би Би Си.

Най-много загуби олигархът Олег Дерипаска. Санкциите засегнаха холдинга En+, където Дерипаска е член на съвета на директорите, както и алуминиевата компания "Русал", голяма част от която е негова собственост. Същата съдба споделиха и шест други компании, свързани с него.

Алуминиевата компания на Дерипаска изгуби 49% от стойността си след санкциите на САЩ

Алуминиевата компания на Дерипаска изгуби 49% от стойността си след санкциите на САЩ

Паднаха с 49% до 2,38 хонконгски долара

Управата на "Русал", чиито акции загубиха повече от половината от стойността си, обяви, че има опасност от технически дефолт.

Състоянието на Дерипаска намаля с 1.3 милиарда долара.

Приблизително такава сума загуби и партньорът на Дерипаска в "Норилски никел" Владимир Потанин. Трети в антирейтинга на губещите е Виктор Векселберг, чието състояние намаля с 1 милиард долара.

Припомняме, на 6 април американското министерство на финансите наложи санкции на 24 руски бизнесмени и чиновници, чиито имена фигурират в т. нар. Кремълски доклад за намесата на Москва в американските президентски избори. Санкциите бяха наложени и заради продължаващата руска агресия в Източна Украйна, подкрепата на Кремъл за режима на Башар Асад в Сирия, опитите за манипулиране на избори в други страни.

Сред засегнатите от санкциите са шефът на "Газпром" Алексей Милер, руският вътрешен министър Владимир Колоколцев, командващият руската гвардия Виктор Золотов, ръководителят на ведомството Роскомнадзор Александр Жаров и др. Ограничения са наложени и на 14 руски компании.

Разпродавайки руските активи, инвеститорите се стремят да минимизират рисковете за бизнеса си, посочват финансовите анализатори.

Партньорите на 12-те компании от новия списък със санкции трябва да прекратят договорите си с тях до 5 юни. Основно тези компании се контролират от Олег Дерипаска, Виктор Векселберг, Игор Ротенберг, Кирил Шамалов. Става дума не само за американските им партньори, но за контрагенти от трети страни. Ако те продължат бизнес контактите си с компаниите от списъка, рискуват също да бъдат подложени на санкции.

Освен това инвеститорите трябва до 7 май да прекратят операциите си с акции и дългови ценни книжа на компаниите En+, ГАЗ и "Русал".