51 държави, включително всички страни членки на ЕС, обещаха да подкрепят ново международно споразумение, което да установи стандартите за кибероръжия и използването на интернет, обяви френското правителство, цитирано от АФП.

Страните се подписаха под така наречения документ "Париж призовава за доверие и сигурност в киберпространството" - опит за начало на световни преговори.

Китай, Русия и САЩ не се подписаха под обещанието, което отразява съпротивата им срещу установяването на стандарти при използването на кибероръжия, които се превръщат в основна част в съвременната война.

"Нуждаем се от норми, за да избегнем война в киберпространството, която би била катастрофална", подчерта френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Поддръжници на идеята призовават за "Женевска конвенция в дигиталната сфера", като се има предвид женевските конвенции, които определят стандартите при водене на война.

Нова международна норма също ще помогне да се определи кога държава е отговорна за кибератака и кога държава може да оправдае предприемането на реципрочни действия.

Смята се, че десетки държави са разработили нападателни кибероръжия.

Текстът на документа беше представен от френския президент Еманюел Макрон при откриването на Форума за управление на интернет (IGF) в Париж. Под него са се подписали също 93 граждански организации и 218 компании.