Бяха необходими 51 г. и сформирането на екип от експерти от три държави за разбиването на шифър, оставен от все още неизвестния Зодиакален убиец, който преследва калифорнийската общност през 60-те и 70-те г. на миналия век. Но в петък разбивачът на кодове Дейвид Оранчак разкри за първи път съдържанието на заплашителното съобщение, изпратено от убиеца, пише "Гардиън".

"Надявам се, че се забавлявате много, докато се опитвате да ме заловите", пише убиецът в съобщението с поредица от символи, изпратено до San Francisco Chronicle през ноември 1969 г.

"Не се страхувам от газовата камера, защото ще ме изпрати в рая още по-скоро, защото сега аз имам достатъчно роби да работят за мен", пише още той.

ФБР потвърди новината, че кодът е разбит, но подчерта, че не помага много на разследващите, които от десетилетия се опитват да установят серийния убиец. Говорител на бюрото отбелязва, че разследването в Сан Франциско продължава.

Това е вторият шифър на Зодиакалния убиец, който е разбит. Първият бе разрешен от местна двойка. И двата кода служат само за провокация и сплашване. Малко се разкрива за убиеца. "Харесва ми да убивам", пише Зодиакалният убиец, "защото е толкова забавно".

Зодиакалния убиец официално е свързан с пет убийства в района на Сан Франциско през 1968 и 1969 г. Две жертви успяха да избягат и много други престъпления се смята, че са извършени от човека, който поема отговорност за 37 убийства.

Убиецът се смята, че е бял мъж. Той започва да се свързва с местни вестници през 1969 г. и телефонира на полицията, представяйки се само като Зодиака. Убиецът често търси публичност за извършените от него престъпления, заплашва вестниците с нови убийства, ако откажат да публикуват кодовете му. Общо има четири кода. Убиецът казва, че единият ще разкрие самоличността му. Макар че има няколко теории за истинската самоличност на Зодиака, той успява да се изплъзне вече пет десетилетия.