56% от израелците искат премиерът и лидер на партията "Ликуд" Бенямин Нетаняху да подаде оставка заради делото за корупция, което се води срещу него.

Това показва резултатите от проучване, публикувано в петък от Channel 13 News.

35% от анкетираните смятат, че Нетаняху може да остане на поста, а 9% нямат позиция по въпроса.

Ако днес бяха проведени избори, според анкетата, партия "Синьо и бяло" на Бени Ганц би била най-голямата партия в Кнесета с 36 места, а "Ликуд" ще спечели 33 места. "Наш до,м Израел" на Авигдор Либерман печели осем места и продължава да бъде балансьор.

Опозицията призова Нетаняху да сдаде министерските постове

Опозицията призова Нетаняху да сдаде министерските постове

Нетаняху трябва да бъде лишен от постовете на социален министър, здравен министър, министър по въпросите на диаспората

На участниците в проучването също така е бил зададен въпросът кого ще смятат за отговорен, ако Израел отиде на избори за трети път в рамките само на една година.

35% са отговорили, че Нетаняху ще бъде главният виновник, 27% обвиняват Авигдор Либерман, а 25% смятат, че и двамата са еднакво отговорни.

Само 4% са отговорили, че председателят на синьо-белите Бени Ганц ще бъде виновен за трети избори.

Припомняме, че израелската партия "Синьо и бяло" призова Нетаняху да се оттегли от министерските постове след препоръката на главния прокурор да се повдигнат обвинения срещу дългогодишния лидер на еврейската държава.

От там поясниха, че не е необходимо Нетаняху да подава оставка като премиер на този етап, тъй като не е поискано от съда.

Официално обвиниха Нетаняху в корупция

Официално обвиниха Нетаняху в корупция

Той отрича и коментира, че е жертва в "лов на вещици"

След продължително разследване главен прокурор Авишай Манделблит препоръча да се обвини Нетаняху в корупция. Това допълнително ще усложни опитите за формиране на ново правителство в Израел. Страната може да се насочи към трети избори през 2019 г.