Главният прокурор на Израел обвини премиера Бенямин Нетаняху в корупция - подкуп, измама и нарушаване на доверието във връзка с три отделни случая, съобщава БиБиСи.

Твърди се, че Нетаняху е приемал подаръци от заможни бизнесмени и е предлагал услуги, за да получи по-положително отразяване в медии. Той отрича и коментира, че е жертва в "лов на вещици" от неговите леви противници и медиите.

Нетаняху настоява, че няма да подаде оставка и не е задължен по закон. Но това съобщение идва на фона на политически криза в Израел след неубедителни общи избори през април и септември.

И Бени Ганц не успя да състави кабинет

И Бени Ганц не успя да състави кабинет

Израел се изправя пред нови избори

В сряда съперникът на Нетаняху за премиерския пост Бени Ганц заяви, че не е в състояние да управлява мнозинство в парламента и да сформира управляваща коалиция.

Президентът Ровен Ривлин му даде възможност да се опита да състави правителство, след като Нетаняху не успя да го направи.

Ривлин официално помоли депутатите в четвъртък да се договорят за кандидат за министър-председател в рамките на 21 дни и да избегнат безпрецедентни трети избори за година.

За пръв път в историята на Израел президентът връчва на Кнесета мандат за сформиране на кабинет

За пръв път в историята на Израел президентът връчва на Кнесета мандат за сформиране на кабинет

"Това е ниска точка в историята на Държавата Израел"

В началото на годината, Нетаняху отхвърли като политически, обвиненията в корупция.

Припомняме, че главният прокурор на Израел Авихай Манделблит реши да повдигне обвинения за корупционни престъпления срещу премиера Бенямин Нетаняху в три отделни дела срещу него, включително за подкуп в мащабното корупционно разследване "Безек".

Решението отбеляза първия път в историята на Израел, в който действащ министър-председател бе с повдигнати обвинения за престъпления. 11 пъти Нетянху бе разпитван през 2018 г.

През юни тази година, Сара Нетаняху, съпругата на премиера, бе призната за виновна в злоупотреба с обществени средства.