57-годишен французин е признал за изнасилване и сексуално насилие над 40 жени във Франция и Белгия от 80-те години на миналия век, съобщава БиБиСи.

Французинът е арестуван, след като полицията свързва колата му с изнасилване на млада жена миналата седмица в Белгия. Неговото ДНК съвпада и с проби, открити след 19 други нападения.

Случаят шокира северния град Понт-сюр-Самбре, а кметът на гада описва арестувания, като "харесван" човек. Нападателят е женен и е баща на три деца, работи като портиер и преди това е бил ръководител на местния футболен клуб, съобщават френски медии, като го идентифицират с името Дино Скала.

Арестуваният, наречен "изнасилвачът от Самбре" - на местната река, се смята за един от най-големите серийни изнасилвачи в страната за последните десетилетия.

Той обикновено нападал жените в гръб рано сутрин, носел ръкавици и покривал лицето си, коментира прокурорът Жан-Филип Вичентини. Нападателят разказал на полицията, че "е действал по настояване и че не е могъл да контролира", допълва прокурорът.

Разследването на нападенията стига до 1988 г. и започва през 1996 г. Една от жертвите е била на 13 години, а други са били на 17 години, съобщава полицейски източник пред АФП. По време на разследването полицията събира ДНК проби от близо 100 души.

Видеокамери в Белгия са заснели превозното средство на заподозрения, след като млада жена е изнасилена в граничния град Еркелин на 5 февруари. В понеделник френската полиция го арестува в Понт-сюр-Самбре.

"Ние сме напълно шокирани. Това не се вписва в личността му. Беше обичан и готов да помогне", коментира кметът Мишел Детрет.