Най-малко 57 мигранти са се удавили, след като лодката им е потънала край Либия. Сред тях има жени и деца. Това са съобщили днес от Международната организация по миграция,цитирани от RTE. 

Корабът е потънал от либийското пристанище Хомс, на около 120 км източно от столицата Триполи. Не става ясно веднага каква е причината, но плавателните съдове, напускащи северноафриканското крайбрежие за Европа, често са силно претоварени и пътуват при лошо време.

Припомняме, че това е само поредната подобна трагедия с кораб на мигранти, поел към Европа в последните години. 

Най-малко 43 мигранти се удавиха при корабокрушение край Тунис, докато са се опитвали да прекосят Средиземно море от Либия до Италия в началото на юли. Други 84 мигранти бяха спасени. Всички те са били граждани на Египет, Судан, Еритрея и Бангладеш. 

Лодка с 200 мигранти се обърна край Йемен, издирват оцелели

Лодка с 200 мигранти се обърна край Йемен, издирват оцелели

Според местни медии, много от пътувалите са се удавили

Пристиганията на мигранти в Италия - един от основните мигрантски пътища в Европа - спаднаха през последните години, но броят им отново се повиши през 2021 г.

Почти 19 800 мигранти са пристигнали от началото на годината срещу малко над 6 700 за същия период на миналата година, показват данните на италианското министерство на вътрешните работи.