Организацията по миграция към ООН и йеменските власти съобщиха в понеделник, че ден по-рано лодка се е преобърнала край бреговете на разкъсания от войната Йемен и са изчезнали около 200 мигранти, предимно от Африканския рог, предадоха АП и BBC.

Лодката е напуснала източната африканска държава Джибути през уикенда и е потънала в района на Рас ал-Ара в южната провинция Лахж, според Абд Рабу Мехвали, бивш ръководител на община Рас ал-Ара и настоящ заместник-министър на образованието на международно признатото правителство.

По-късно стана ясно обаче, че рибари са открили най-малко 25 тела на загинали. Местни медии цитират свои източници, според които 150 души са се удавили. Официално потвърждение обаче все още няма.

Най-малко 120 загинали мигранти след корабокрушение край Либия

Най-малко 120 загинали мигранти след корабокрушение край Либия

Опитвали са се да се доберат до Европа

Корабокрушението в неделя беше последното от поредицата морски бедствия, включващи африкански мигранти, търсещи по-добър живот в богатите на петрол страни от Персийския залив. Хиляди хора всяка година тръгват от Етиопия, Джибути, Сомалия и Йемен, въпреки рискованото пътуване. Пандемията на коронавируса и затворените граници забавиха, но не спряха потока от мигранти. Международната организация по миграция заяви, че около 138 000 души са пътували през 2019 г., но само 37 500 са направили това през 2020 г. През април над 40 мигранти се удавиха, след като лодката, с която пътуваха, се преобърна край Джибути.

Около 6000 мигранти нахлули в испанския анклав Сеута само за ден

Около 6000 мигранти нахлули в испанския анклав Сеута само за ден

Испания изпрати войници да патрулират границата с Мароко

Европа също има все още проблем с мигрантския натиск, честите корабокрушения на бежанци и спора около разселването на пристигналите в отделни държави.