През декември 2019 г. е регистриран шестмесечен връх на инфлацията в 19-членната еврозона, дори и преди да скочат цените на петрола заради ескалиралата криза между САЩ и Иран, показват изнесените от Евростат данни, цитирани от АП.

Евростат отбелязва, че през декември са се увеличили цените, което е допринесло за ръст на годишната инфлация до 1,3 на сто от 1% през ноември. Макар че инфлацията е на най-високото ниво от юни, когато също е била 1,3%, остава далеч под заложената от Европейската централна банка цел от малко под 2%.

Инфлацията в еврозоната остава упорито под целта на ЕЦБ от години, което принуди банката под ръководството на Кристин Лагард да запази стимулите много по-продължително в сравнение с колегите им от Федералния резерв.

На следващата си среща на 23 януари ЕЦБ ще реши дали да промени лихвите, когато политиците може да имат по-ясна идея как ще се развие ситуацията в Близкия изток и дали скокът на цените на петрола е за кратко. Дори и преди увеличението през последните дни, енергийните цени допринесоха за увеличаването на инфлацията във валутния съюз.