Около 60% от кандидатите за парламентарните избори в Иран през февруари, включително много реформисти, са отхвърлени от властите, съобщава държавна медия, цитиран от „Франс прес”.

От повече от 12 хиляди регистрирани кандидати 4,700 или около 40% са одобрени, каза говорител на иранската Централна избирателна комисия.

Комисията е под надзора на Съвета на пазителите – орган от консервативни духовни лица и юристи, който проверява регистрираните кандидати и следи изборите.

Реформистки партии протестираха срещу отхвърлените регистрации.

От над 3 хиляди кандидатури на реформатори в страната само 30 са одобрени – само 1%, каза Хюсеин Мараши, официален представител на реформисткия лагер, цитиран от всекидневника Shaugh.

В Техеран само четирима реформатори са одобрени, добави той.

Столицата има 30 представители в 290-местния ирански парламент.

Надявахме се да представляваме списък с 30 кандидати. Как се очаква да направим това само с четири имена, попита Мараши.

Али Мотахари, депутат от консерваторите, който е известен със своите критични позиции, също е отхвърлен като кандидат, отбелязват местни медии.

Запитан относно отхвърлянето на реформаторите, президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че ще се опита да „използва правомощията си на президент”, за да промени мнението на Съвета на пазителите.

Рохани се надява в новата конфигурация на парламента да има повече реформатори, тъй като в момента законодателният орган се доминира от консерваторите.

Отхвърлените кандидати могат да обжалват решението. Съветът ще публикува крайния списък с кандидатите на 4 февруари.

Според говорителя на ЦИК някои от отхвърлените кандидати имат криминално минало, а други са отхвърлени заради погрешно попълване на документацията.

Парламентарните избори в Иран съвпадат с избирането на нов състав на Съвета на експертите, който ще определи бъдещия наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменеи.

На парламентарните избори през 2012 година около 62% от близо 5 300 регистрирани кандидати бяха одобрени. Но тогава реформаторите не участваха активно във вота.