Птиците в Европа днес са с около 600 милиона по-малко, отколкото са били преди 40 години. Това показва ново проучване на гнездящите птици на Стария континент, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Най-голям спад се наблюдава в популацията на домашното врабче (247 милиона индивида по-малко), следвано от жълтата стърчиопашка (97 милиона по-малко), скореца (75 милиона по-малко) и чучулигата (с 68 милиона птици по-малко).

Анализирани са данни за 378 от 445 вида птици, срещащи се в страните от ЕС

Между 1980 г. и 2017 г. авторите на проучването оценяват общ спад на популациите на тези видове между 17% и 19%, което се равнява на загуба между 560 и 620 милиона птици.

Една пета от видовете птици в Европа застрашени от измиране

Една пета от видовете птици в Европа застрашени от измиране

110 от 544 вида

Анализът е изготвен с помощта на данни от Oбщоевропейската схема за наблюдение на птиците на Европейския съвет за преброяване на птиците и задължителното докладване от държавите членки на ЕС до Европейската комисия, съгласно Директивата за птиците.

Домашното врабче е загубило 50% от популацията си от 1980 г. насам, или общо 247 милиона птици. Полското врабче също е с 30 милиона по-малко от преди. И двата вида са засегнати от промените в селскостопанската политика, недостигa на храна и замърсяването на въздуха.

Значителна част от спада в популациите се наблюдава през 80-те и 90-те години на миналия век, като през последното десетилетие темпът се е забавил.

От БДЗП посочват, че Директивата за птиците и Директивата за местообитанията на Европейския съюз осигуряват правна защита на приоритетните видове и местообитания, което води до положителни резултати. Така например популациите на седем вида хищни птици са се увеличили през последните десетилетия след предприемане на конкретни мерки и реализирането на природозащитни проекти.

30% по-малко врабчета у нас за последните 10 години

30% по-малко врабчета у нас за последните 10 години

Заради презастрояването, мръсния въздух и високите нива на шума

Независимо от това обаче спадът в популациите на широко разпространените видове птици е индикатор за нуждата от по-широкомащабна природозащитна работа, категорични са от БЗДП.

Според тях тази загуба е сигнал за увреждане на нашите екосистеми, на техните функции и предоставянето на екосистемни услуги, от които зависи човечеството.

В България резултатите от мониторинга на широкоразпространените видове птици показват 25% намаляване на птиците в земеделските земи за последните 17 години.