При въздушни удари, които поразиха пазар в контролиран от бунтовници сирийски град, са загинали 61 души, повечето цивилни, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Франс прес".

Три удара поразиха северния сирийски град Атареб вчера, въпреки че той е част от зона за деескалация.

"Редица хора загинаха от раните си, като с това общият брой на жертвите достигна 61 души, включително пет деца и трима полицаи", изтъкват от базирания във Великобритания център, като допълват, че не е ясно дали бомбените нападения са били извършени от сирийски правителствени бойни самолети или от тяхната съюзничка Русия.

Фотограф на АФП е видял огромно разрушение на мястото на бомбардировките, включително развалини от разрушени сгради, покриващи улицата и паникьосани цивилни, пренасящи ранените.

Град Атареб се намира в западната част на провинция Алепо, в район, който е част от "зона за деескалация", договорена по споразумение, постигнато по-рано тази година между съюзниците Русия и Иран, и подкрепящата бунтовниците Турция.

Зоната обхваща най-вече съседната провинция Идлиб, която в голяма степен е контролирана от екстремистката групировка Фронт "Ал Нусра", която преди беше клон на терористите от "Ал Кайда" в Сирия.

Въпреки че сирийското правителство отвоюва обратно град Алепо в края на миналата година, бунтовнически групировки поддържат присъствие в западната част на провинцията.

Русия, ключов съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, започна бомбена кампания в подкрепа на неговото правителство през 2015 г.

Оттогава насам, с подкрепата на Москва, правителството отвоюва огромни територии от опозиционните сили и терористичните групировки.