Най-малко 64 души загинаха при артилерийски обстрел по полева болница в северната част на Шри Ланка.

По първоначални данни при обстрела са ранени над 87 души. Всичките загинали са цивилни граждани, съобщи БиБиСи. Смята се, че в следствие на раните си по-късно са починали още 27 души.

Представители на сепаратистката групировка "Тигри за освобождение на Тамил Илам" или т.нар. тамилски тигри обвиниха за обстрела правителствените войски, докато те от своя страна твърдят, че не е използвало в района тежка артилерия.

Атакуваната болница се намира на контролирана от "Тамилските тигри" територия, но в нея работят лекари на правителството.

Припомняме, данните от доклад на ООН сочат, че близо 6 500 цивилни са били убити и над 13 ранени в боевете в Шри Ланка през подлените три месеца.

Генералният секрет на ООН Бан Ки Мун заяви в Брюксел, че ще изпрати екип от хуманитарни експерти в страната като част от усилията „за да направят каквото могат, за защитата на цивилното население".

В средата на миналия месец близо 25 000 цивилни напуснаха домовете си в северозападната част на Шри Ланка, която е окупирана от тамилските тигри.

Хората са избягали след като правителствените войски са разбиха укрепленията преди да достигнат до последната база на бунтовниците.

Над 70 000 са жертвите на 20-годишната война между двете страни.

Припомняме, в началото на февруари тази година правителството на Шри Ланка отхвърли призива на САЩ и други страни да преговаря с „Тамилските тигри".

ООН смята, че 10 000 цивилни са убити или ранени след двумесечните военни акции на правителствените войски на Шри Ланка срещу "Тамилските тигри", което може да се смята за военно престъпление