В Тайван разследват огромно спиране на електричеството, което засегна бизнеса, фабрики и близо седем милиона домакинства в силно индустриализирания остров, съобщава Ройтерс

Президентът Цай Инг-уен се извини за кризата. Най-лошото изглеждаше е приключило в сряда следобед, след като електроподаването е напълно възстановено и е имало малко влияние върху водещите производители на технологии в Тайван.

Тайванската компания за полупроводникови технологии (TSMC), най-големият доставчик на чипове в света и основен доставчик на Apple Inc, заяви, че производствата ѝ не са засегнати. Същото заявява и производителят на електроника Pegatron Corp.

ChipMOS Technologies Inc заявява, че прекъсването не е оказало голямо влияние върху операциите си. Акциите й паднаха с 2% в началото на търговията, но по-късно загубите бяха от 1%.

Премиерът Лин Чуан обеща да потърси външен преглед на мрежата за доставка на електроенергия на острова и да вземе въпроси лично в законодателната власт.

Според официални представители ще бъде създадена работна група, която да разследва причината за прекъсването.

"Силата и стабилността на електроенергийната мрежа на Тайван изисква мащабна проверка и проверка от външни следователи", каза говорителят на правителството Хусу Куо-юнг на пресконференция.

Жители се оплакват, че температурите са около 32 градуса по Целзий, а тъмнинта предизвикала хаос, тъй като ресторантите и малките предприятия са останали без електричество, светофарите спрели да работят, както и асансьорите.

Проблемът е причинен от "структурни проблеми" и човешка грешка, включващи подмяна на оборудването, което в крайна сметка се отрази на операциите на електроцентралата Taiwan Power Co., съобщава на пресконференция държавният доставчик CPC Corp.

Тя заяви, че ще компенсира изцяло Тайванската енергийна компания и ще поеме отговорност, въпреки че не предостави оценка на разходите.

Административният заместник-министър на икономиката Шен Джонг-чин временно пое задълженията на министъра по икономическите въпроси Чи-Кунг Лий, който подаде оставка по случая.