Около 700 000 души вече са засегнати от най-тежкото наводнение от 60 години в Южен Судан, заяви ООН във вторник.

"Хуманитарната ситуация се влошава", каза Матю Холингуърт, директор на Южния Судан на Световната хранителна програма, на виртуален брифинг в Женева.

"Около 700 000 души са в тежко положение, тъй като безпрецедентното наводнение обхваща цялата страна, като засяга цели села, жилища, земеделски земи, добитък и поминък."

От общия брой на засегнатите хора, 230 000 са в Джонгли, най-силно засегнатата държава, и неведнъж са преживявали наводнения. Около 85 000 души са разселени.

"Това, което предизвиква сериозно безпокойство, са проливните дъждове, на които сме свидетели, които са започнали преди водата от миналогодишното наводнение да се оттегли напълно", каза Холингуърт.

124 жертви на наводненията в Судан

124 жертви на наводненията в Судан

Повече от 100 000 сгради са частично или напълно неизползваеми

"Сега, през 2020 г., наводненията вероятно ще бъдат по-тежки, най-тежките от 60 години - и все още не сме достигнали пика на годишния сезон на наводненията."

В Джонгли над 1,4 милиона души страдат от глад.

Световната хранителна програма на ООН има за цел да подпомогне 700 000 засегнати от наводненията и се нуждае от най-малко 58 милиона долара през следващите шест месеца.

Ще се работи за намаляване на риска от бъдещи наводнения бедствия чрез възстановяване на диги.

Южен Судан се бори с последствията от шестгодишната гражданска война, която уби около 380 000 души и осакати добива на суров петрол, който представлява повече от 90 процента от държавните приходи.

В по-ранен доклад на хуманитарния офис на ООН OCHA се казва, че 7,5 милиона души в Южен Судан се нуждаят от хуманитарна помощ, от които 6,5 милиона гладуват.