79% от топлоелектрическите централи на въглища в ЕС работят на загуба и могат да изгубят близо 6,6 милиарда евро тази година, показва проучване на неправителствената организация Carbon Tracker Initiative, цитирано от "Ройтерс".

Ниските разходи за възобновяема енергия и по-евтиният природен газ са все по-конкурентни в сравнение с въглищата. Отделно ще е необходимо поставянето на много по-скъпа технология на много от централите, за да се изпълнят по-стриктните стандарти на ЕС за качеството на въздуха от 2021 г. и също цената на разрешителните за отделяне на въглерод може да нарасне, пише организацията.

Няколко страни членки на ЕС обявиха планове за постепенно спиране на топлоелектрическите централи, за да изпълнят международните цели за намаляване на емисиите. Но много държави все още разчитат на въглища за производството на енергия, особено в Полша.

Много оператори на топлоелектрически централи обаче твърдят, че ще са необходими въглища още десетилетия, за да осигурят стабилни доставки на електроенергия заради нестабилната възобновяема енергия.

Carbon Tracker е направил анализ на всяка централа в ЕС. Установено е, че 84% от централите с лигнитни въглища отчитат загуби за 3,54 милиарда евро, а 76% от тези с антрацитни въглища са изгубили 3,03 милиарда евро.

Германската енергийна компания RWE е отчела най-големи загуби през тази година в размер на 975 милиона евро, което е 6% от пазарната й капитализация. Централноевропейската енергийна група EPH, която има активи основно в Германия и Чехия, може да изгуби 613 милиона евро, а PPC в Гърция може да изгуби 596 милиона евро.

Централите, които продължават да печелят, са тези в Полша, тъй като получават големи субсидии, също някои в Германия, Холандия, Италия, Чехия и Словения.