Осем души, включително четирима чуждестранни туристи, са намушкани в Джераш, йордански град, популярен сред чуждестранните туристи, съобщава "Гардиън".

Властите в Йордания съобщават, че сред жертвите са туристи от Мексико и Швейцария, а полицейските източници допълват, че трима от пострадалите са мексиканци и един е швейцарец. Двама души са откарани в столицата Аман за лечение.

Нападнати са и местен водач и охранител, коментира полицията и допълва, че е арестуван мъж.

Натали, свидетел на нападението, коментира, че тя и нейната туристическа група са били близо до хиподрума на римския град и разбрали, че има хора, които са нападнати.

"Тръгнахме малко по-надолу към колоните и там имаше мачете. На мястото нямаше полицейски заграждения или нещо друго. Хората просто се разхождаха и можеше да ходиш направо през цялата кръв", допълва тя.

Натали е преброила най-малко четири жертви и каза, че трима изглежда са тежко ранени.

Първоначално имаше противоречиви съобщения за сериозността на нараняванията. Местните медии твърдят, че най-малко двама души са в критично състояние, докато "Ройтерс" съобщава, че жертвите са откарани в болница с леки наранявания.

Смятан от мнозина за най-добре запазения римски провинциален град в Близкия изток, Джераш (Гераса) е основан от войници на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е. и се присъединява по-късно към градовете на римския Декаполис конфедерация от десет римски града.

Златната му епоха е през ІІ и ІІІ в., а впечатляващи 15 църкви в града датират от последващите вековете. В днешно време Джераш е основна атракция за туристите, които са изключително важни за йорданската икономика.