Повече от 87 млн. потребители на "Фейсбук" вероятно са засегнати от скандала с изтичането на данни, предаде "Форбс". Това са съобщили от социалната мрежа. 

Повечето са американски граждани и скоро ще бъде възможно да проверят дали данните им са били използвани от Cambridge Analytica.

По-рано беше съобщен по-малък брой засегнати потребители. От компанията Cambridge Analytica обявиха в изявление, че не може да са повече от 30 млн. души. 

От "Фейсбук" направиха серия промени, с които да се подобри сигурността.

Очаква се на 11 април основателят и изпълнителен директор Марк Зукърбърг да свидетелства пред Комисията по енергетика и търговия на Конгреса за тота как компанията му опазва личните данни на близо 2 млрд. потребители. 

Партията на Меркел и свободните демократи купили данни на избиратели от "Дойче пост"

Партията на Меркел и свободните демократи купили данни на избиратели от "Дойче пост"

Вестник "Билд ам зонтаг" се е сдобил с документи

Той вече отклони искането лично да се яви и пред британска парламентарна комисия и изпрати свой заместник. 

Разкритието идва на фона на разразилия се около "Фейсбук" скандал в Европа и САЩ. Британската фирма Cambridge Analytica неправомерно се сдобила с лични данни от профилите на 50 милиона души в социалната мрежа преди изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Скандалът коства постовете на ръководни лица. 

Оказва се, че не само САЩ, но и Европа се тресе от подобни разкрития за водещи политици. 

В началото на месеца стана ясно, че основни германски партии купили данни на избиратели от "Дойче пост", съобщава "Политико".

Вестник "Билд ам зонтаг" се е сдобил с документи, които разкриват, че Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел и Партията на свободните демократи са започнали да се сдобиват с информацията от куриерската компания още през 2005 г. Те са похарчили десетки хиляди евро за тази информация преди парламентарните избори през септември 2017 г.

Според изданието данните на избирателите може да са им помогнали да атакуват конкретни части от електората с политически лозунги.