90 водолази са участвали в спасителната операция в Тайланд. Това съобщи ръководителят на операцията Наронгсак Осотанакорн по време на пресконференция след спасяването на първите 4 деца от наводнената пещера Тхам Луанг, съобщи BBC.

По думите на Осотанакорн в операцията участие са взели 40 водолази от Тайланд и 50 водолази от други страни.

Първото момче е било извадено от пещерата в 17.40 часа местно време. Всичките 4 момчета са били заведени до най-близката болница, където са ги чакали техните родители. Първите две деца са транспортирани в линейка, а другите две - с хеликоптер.

Момчетата са в отлично състояние.

Спасиха четири от децата, блокирани в пещерата в Тайланд
Обновена

Спасиха четири от децата, блокирани в пещерата в Тайланд

Спасителната операция засега е спряна

Към момента спасителната операция вече е спряна. Операцията ще продължи най-вероятно утре. Осотанакорн обясни, че спасителната група се нуждае от 10 часа, за да се подготвят водолазите за следващото гмуркане.

Това обаче може и да се отложи. По информация на Аманда Ходж, която е кореспондент на австралийски вестник за Югоизточна Азия, дъждът, от който тайландските власти са се страхували, изглежда вече е пристигнал.

Според местните власти условията днес са били чудесни за спасяването на децата. Дъждовният сезон обаче тепърва започва и трябва да се действа бързо.

Не е ясно дали условията утре ще бъдат добри за подновяването на операцията.