Десетки японски депутати, включително и един министър, посетиха шинтоистки храм за почитане на душите на загиналите войници за Япония и бившата империя, съобщава Ройтерс.

Осведомителната агенция отбелязва, че това може да доведе до протести в Азия, тъй като храмът се разглежда като символ на японския милитаризъм.

Снимка 289714

Източник: ЕПА

Премиерът Шиндзо Абе не посети храма, но изпрати ритуален дар в храма Ясукуни по случай пролетен фестивал, което се случва на фона на опитите на Япония по-тясно да си сътрудничи с Китай и Южна Корея във връзка с напрежението около Северна Корея.

Пекин и Сеул редовно критикуват Япония, когато японски политици посещават храма в центъра на Токио, с който се почитат и 14 японски лидери, осъдени за военни престъпления след Втората световна война.

95 японски депутати посетиха храма, съобщи националната телевизия NHK. Телевизията допълва, че в групата е бил и министърът на телекомуникациите. 

Здравният министър също е изпратил ритуален дар като премиера Абе.

Снимка 289712

Източник: ЕПА

Министър-председателят е посещавал Ясукуни само веднъж през декември 2013 г.

Говорител на външното министерство на Китай заяви, че Пекин винаги е против такива "погрешни ходове" от японските политици.

Снимка 289713

Източник: ЕПА