Президентът на Палестина Махмуд Абас предупреди, че ще предприеме "безпрецедентни стъпки" за прекратяване на политическото разделение на контролирания от "Фатах"Западен бряг и управляваната от "Хамас" Ивицата Газа, съобщава АП.

Абас не конкретизира, но може да се опита да използва финансов натиск, за да извлече отстъпки от "Хамас", които превзеха Газа през 2007 г.

Абас заяви пред палестински дипломати в Бахрейн, че политиката ще се промени.

"В тези дни ние сме в опасна и тежка ситуация, която изисква решителни стъпки и ние ще предприемем тези решителни стъпки. Следователно ние ще предприемем безпрецедентни стъпки през следващите дни за прекратяване на разделението", подчерта той.

Говорител на "Хамас" отбеляза, че няма да приемат "езика на заплахите и диктатите".

Ескалирането на риториката идва преди запланувана среща между Абас и президента на САЩ Доналд Тръмп. Те най-вероятно ще обсъдят възможностите за подновяване на мирните преговори между Израел и Палестина. Все още не е избрана дата за срещата, но по-късно този месец палестински екип ще посети Вашингтон.

Според говорителя на екстремистката организация палестинският лидер се опитва да ги притисне преди срещата с Тръмп.

С контрола над Газа "Хамас" пречи на Абас да говори от името на всички палестинци.

Междувременно външният министър на Китай Уанг И заяви след среща с палестинския си колега, че трябва да се позволи на палестинците да създадат независима държава.