Адвокатката Ирина Бирюкова, която направи разкрития за мъчения в затворнически лагер в град Ярославл, беше принудена да напусне Русия, предаде Би Би Си.

Юристката показа видеозапис, на който се вижда как група затворнически служители измъчват жестоко лишения от свобода Евгений Макаров.

Видеото, което беше публикувано на 20 юли във в. "Новая газета", предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Междувременно Бирюкова започна да получава заплахи и напусна страната за да се защити от евентуално посегателство.

Съобщава се, че тя е пристигнала в затворническия лагер, след като е разбрала, че Макаров не може да се изправи на краката си и кърви, след като е бил пребит жестоко от надзирателите.

След избухването на скандала започна следствие, според което служителите са нанесли на затворника множество удари "с ръце, с крака и с неустановени предмети". Съобщава се, че 17 души от персонала на лагера са били отстранени от работа, а шестима са арестувани.

Същевременно заместник-шефът на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията Анатолий Рудий обвини Макаров, че е провокирал служителите да му нанесат побоя. По думите му, той е извършил "136 нарушения".

Във връзка със случая адвокатката Бирюкова е сезирала руските власти и Европейския съд по правата на човека, който официално е поискал от Русия да предостави информация. Руската страна обаче е отхвърлила искането като е заявила, че няма основания за образуване на наказателно дело.

Това не е първият случай на насилие над затворници в Ярославл. Правозащитници нееднократно са алармирали за побои над лишените от свобода.