Адвокатите на музикантките от групата „Pussy Riot" заявиха, че са фалшифицирани материали по делото , след като откриха идентични правописни грешки в показанията на свидетели на обвинението, съобщи Би Би Си.

Днес съдът продължи изслушванията по процеса, чието първо официално заседание се проведе вчера.

Припомняме, момичетата от групата да обвинени в хулиганство за това, че са провели пънк молебен за избавяне на Русия от Путин. Руската православна църква обвини младите жени в богохулство.

Вчера бяха разпитани трима свидетели на обвинението, а днес още четирима  Повечето от тях са служители в храма „Христос Спасител", където е проведен молебенът. Всички те твърдят, че музикантките са оскърбили религиозните им чувства.

Адвокатът на защитата Виолетта Волкова заяви, че утре, 1 август, ще поиска отвод на съдията по делото  Марина Сирова заради подозрения в сговор с адвокатите на отсрещната страна. Още вчера беше поискан отвод но съдия Сирова, но тя отказа да го уважи.

Освен това, защитата на „Pussy Riot" обяви, че по делото са се появили 100 нови страници.  
"Цели абзаци се повтарят дума по дума, включително правописните грешки." - посани адвокатът Николай Полозов.

Съдията Марина Сирова обаче отказа да сравни показанията на свидетелите, като отказът беше подкрепен от прокурора по делото., според когото еднаквите грешки   може да се дължат на това, че показанията вероятно са записани от идни и същи следовател.

От съда заявиха, че от утре на делото няма да се допускат мобилни телефони и други устройства за мобилна връзка.

Трите обвиняеми по делото отново заявиха, че ги лишават от сън и храна, след като през вчерашния ден бяха държани в залата над 11 часа без да иман възможност да се хранят.

Според правозащитници, става дума за "показен" политически процес като по времето на Сталин и класически съдебен скандал. Въпреки че трите обвиняеми получиха подкрепата на много известни музиканти като Стинг, ги заплашват седем години лишаване от свобода и наказателен лагер.