Адвокатите на живеещия в САЩ турски проповедник Фетула Гюлен заявиха, че има опасност да бъде извършено покушение срещу живота му, предадоха информационните агенции.   

Припомняме, срещу него бяха отправени поредица от нападки, че стои в неуспешния опит за преврат в Турция от 15 юли.

Гюлен е смятан за втория по влияние човек в Турция след президента Реджеп Таип Ердоган. Двамата бяха съмишленици, когато Ердоган пое властта, на впоследствие се превърнаха в противници.     

Турските власти настояват проповедникът да бъде предаден на Анкара.  В отговор САЩ заявиха, че не са получили доказателства за участие на Гюлен в преврата.

Същевременно американската страна предложи на Турция съдействие, за да бъде установено кой стои зад метежа. От страна на Анкара няма официална реакция по предложението. Вместо това бяха отправени упреци към САЩ, че са съучастници на Гюлен в опита за преврат.   

Самият Гюлен отрича каквото и да било участие в метежа.

Адвокатите му отбелязват, че в Турция практически няма шанс той да получи справедлив процес, ако  бъде удовлетворено искането на Анкара за неговата екстрадиция.

„Ако САЩ качат на самолета слаб, почти 80-годишен човек, и го изпратят там, където цялото турско правителство говори за него отвратителни неща, това би било шокиращо и нечувано.” – коментира защитата на проповедника.

По-рано Гюлен заяви, че турската съдебна система е зависима от властта. Повод за коментара му стана издаването на заповед за ареста му от турския съд.  

„Добре известно е, че турската съдебна система няма юридическа независимост. Тази заповед е още един пример за склонността на турския президент към авторитаризъм и отстъплението от принципите на демокрацията.” – заяви Гюлен.

След неуспешния опит за преврат над 60 хиляди души в Турция, след които военни, съдии, университетски преподаватели, учени, журналисти бяха арестувани, разследвани или уволнение заради подозрения, че подкрепят Гюлен.