Афганистанската полиция откри масов гроб, съдържащ телата на най-малко 36 жертви в наскоро нападнато село, съобщава Ройтерс.

В един гроб в северната провинция Сар-еул е имало 28 тела, а в другият - осем, каза говорителят на провинциалното правителство Забихула Амани.

"Повечето от жертвите са обезглавени", каза той, като отбеляза, че всички са мъже, с изключение на три момчета на възраст между осем и 15 години.

Беше открит трети масов гроб, но се намираше в район под контрола на талибаните, добавя Амани.

Най-малко 62 са потвърдените жертви в атаката срещу село Мирза Оланг миналата седмица, като броят им се очаква да се повиши, според кабинета на губернатора на Сар-еул.

Независимата комисия за човешки права в Афганистан заявява, че предварителното разследване предполага, че бойци на талибаните и ИДИЛ, които обикновено враждуват, са действали заедно.

Това твърдение е отхвърлено от талибаните, които заявяват, че са извършили самата атака, но не са убивали цивилни граждани.

ИДИЛ в понеделник съобщи, че е атакувала и е убила около 54 шиитски мюсюлмани, малцинствена група в Афганистан, която често е атакувана от тях.

Селяните, избягали от Мирза Оланг, съобщават пред репортери, че са видяли бойци, които носят както бялото знаме на талибаните, така и черното на ислямската държава.