Русия съобщи, че е предупредила САЩ, че ще атакува райони в Сирия, където американските специални сили и подкрепяните от Вашингтон милиции действат, ако нападнат руски спецчасти, подкрепящи сирийската армия срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), информира Ройтерс.

Москва има предвид Сирийските демократични сили, алианс от кюрдски и арабски милиции, водени от САЩ. Според руското правителство те са се отклонили от битката за Ракка към Дейр ез Зор, където руските специални части подпомагат сирийската армия срещу джихадистите.

Военното министерство на Русия отбеляза, че Сирийските демократични сили са заели позиции по източното крайбрежие на Ефрат със специални американски части и два пъти са открили огън с миномети и артилерия към сирийски войници, които са действали с руски специални части.

На представител на американското военно командване в "Ал Удеид" (операционният център на САЩ в Катар) е заявено, че на всеки опит да се открие стрелба от райони, където има бойци на Сирийските демократични сили, незабавно ще бъде отговорено с всички военни средства, предупреди генерал-майор Игор Конашенков.

В провинция Дейр ез Зор "Ислямска държава" се бори с две отделни офанзиви на Сирийските демократични сили и сирийската армия.

Сирийската армия, подкрепяна от руски и сирийски бойни самолети, е превзела около 100 километра от западния бряг на река Ефрат този месец.

В понеделник сирийски войници се прехвърлиха в източната страна на реката, където Сирийските демократични сили напредват.

В събота подкрепяните от САЩ сили обявиха, че са били атакувани от руски и сирийски самолети. Москва отрича.