Германската полиция провери повече от 10 жилища и бижутерии в Берлин във връзка с подозрения, че открадната златна монета от музей може да е претопена за създаване на фалшиви монети, обявиха властите, цитирани от ДПА.

През март 2017 г. бе открадната 100-килограмова златна монета от музей в Берлин. Гигантската монета е канадска и е наречена "голямото кленово листо". Тя е направена от 24-каратово злато. На нея е изобразена британската кралица Елизабет II и е изписан номиналът й - 1 милион долара. Пазарната стойност на монетата обаче се оценява на около 4 милиона долара.

Според "Шпигел" операцията е свързана с кражбата на златната монета от музея "Боде".

Шансовете са 50 на 50 да намерим следи от златната монета, каза разследващ.

Властите са иззели фалшиви монети, техника за фалшифициране и 4-цифрена сума в брой, обявиха от полицията и прокуратурата в германската столица и добавиха, че събраните доказателства още се проверяват.

Претърсванията са част от разследване на лица, които са заподозрени в получаване на откраднати стоки и фалшификати. Осемте заподозрени са на възраст между 14 и 51 г., те са от различни националности.

През февруари берлински съд наложи четири години и половина затвор на двама души във връзка с кражбата на монетата. Те са членове на семейство Ремо, което е от арабски произход и е известно на полицията като част от организираната престъпност в града.

Един бивш охранител, който е помогнал на крадците, е осъден на три години и четири месеца затвор.