От Министерството на външните работи представиха актуалната информация за мерките и ограниченията за придвижване в Северна и Южна Америка. 

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се забранява влизането на граждани от трети страни у нас

Мексико - Граждани, пристигащи в Мексико от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане. Единствените възможни маршрути за придвижване са въздушни, няма директни полети между Мексико и България. Най-голямата мексиканска авиокомпания "Аеромехико" намалява с до 50% полетите до Мадрид, Амстердам, Лондон и Барселона, считано от 17 март. От 23 март се преустановява полета от и до Париж. Авиокомпания "Еър Франс" е намалила наполовина полетите от Мексико до Париж. Авиокомпания "Алиталия" е преустановила полетите от и до Италия. Авиокомпания "Луфтханза" е преустановила полетите до Мюнхен от Мексико сити и Канкун. Полетите от Мексико сити до Франкфурт са намалени от седем на пет полета седмично. От Канкун до Франкфурт са намалени на три полета седмично. Авиокомпания "Иберия" е намалила полетите от Мексико до Мадрид до пет седмично. Авиокомпания КЛМ продължава да изпълнява полети от Мексико сити и Канкун. Турските и британските авиолинии продължават да извършват полети без промяна, но е възможно през следващите дни да отменят или прекратят изпълнението им. По данни на посолството на Германия в Мексико всички места на полетите на "Луфтханза" от Мексико сити и Канкун до 26 март са изкупени. От 17 март до 20 април е преустановено провеждането на публични събития и учебни занятия в столицата и щатите Сонора, Мичоакан, Тамаулипас, Колима, Тлакскала, Веракрус, Халиско, Нуево Леон, Гуанахуато, Керетаро, Юкатан и Мехико.

Препоръчва се избягването на щатите Мексико Сити, Мехико, Керетаро, Нуево Леон и Халиско, където са регистрирани най-много случаи на заразени. При съмнения за наличие на симптоми гражданите могат да получат информация и при необходимост помощ на телефон 800-0044-800 (за територията на Мексико). Дежурните денонощно телефони на посолството на България в Мексико са: +52 55 5596 3295 и +52 55 7907 1517.

Гватемала - Затворени са сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни за всички чужди граждани. Гражданите на страната и тези с разрешително за постоянно пребиваване биват поставяни под карантина при влизане в Гватемала. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 30 март е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Има възможност за излизане от страната през сухопътната граница с Мексико, откъдето да се пътува до България. Необходимо е българските граждани да се свържат с Делегацията на ЕС в Гватемала, която проучва възможностите за организиране на автобуси, на тел. +(502) 23005942 и +(502) 52058328.

Белиз - Правителството на Белиз наложи забрана за влизане в страната на чуждестранни граждани, пътували през последните 30 дни в Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа (без да са посочени конкретни държави). Гражданите на Белиз или тези с постоянно пребиваване в страната, които са пътували в горепосочените държави, ще бъдат поставяни под карантина. Единствените отворени граници са северната сухопътна и международното летище "Филип Голдсон". Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ, като остават отворени северната сухопътна граница с Мексико и международното летище "Филип Голдсон". Граждани на Белиз или такива с постоянно пребиваване в страната, които са пътували до Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа се поставят под карантина.

Ел Салвадор - От 11 март до 1 април има забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 1 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Към момента няма данни за налични маршрути за излизане от страната. Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни. Отменени са публични събития и учебни занятия.

Хондурас - До 23 март правителството обяви затваряне на сухопътните, морските и въздушните граници на Хондурас за всички граждани. Преустановени са вътрешните полети, автобусните линии и фериботите. Въведена е забрана за влизане в страната на всички транспортни средства, без пренасящите стоки. Хондурас няма директни полети до Европа. След приключване на 7-дневния период хондураските власти ще извършат преоценка на ситуацията и е възможно да се разрешат изходящи полети. Отменени са публични събития и учебни занятия. Въведена е забрана за събиране на повече от 50 души на едно място. Всички магазини и учреждения, без супермаркети, болници, банки, хотели, аптеки и бензиностанции, ще бъдат временно затворени.

Никарагуа - Въведен засилен контрол на граничните пунктове на страната. Никарагуа няма директни полети до Европа. Към 19 март се извършват полети през Мексико, през Панама за транзитно преминаване за Амстердам и през Хавана за Мадрид. Правителството на Никарагуа увери, че се спазват всички протоколи за сигурност. Въпреки това, информацията за COVID-19 е засекретена.

Коста Рика - Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване до 12 април. Костариканските граждани и такива с постоянно пребиваване биват поставяни под карантина за 14 дни. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 12 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната.

По данни на Делегация на ЕС последните полети от Коста Рика до Европа са следните: "Иберия" не спира ежедневните полети; "Еър Франс" ще изпълнява полети до 22 март; -КЛМ ще изпълнява полети до 22 март; -"Луфтханза" ще спре да изпълнява полети на 21 март; -"Кондор" няма свободни полети;- "Еделвайс" ще продължи да изпълнява полети до 27 март включително- "Бритиш Еъруейс" продължава да изпълнява своите полети до летище "Гетуик" до 26 март;- "Авианка" е преустановила полетите си;- "Копа" продължава да изпълнява полети, но се очаква да ги преустанови до края на седмицата.

Обявено е извънредно положение в страната. Отменени са всички публични събития и учебни занятия до 12 април. Затварят се магазини, нощни заведения и ресторанти в страната, освен такива със стоки от първа необходимост.

Панама - Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. До 5 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Въпреки това през следващите дни продължава изпълнението на определени полети. Възможни полети до Европа и България до 20 март са през Колумбия и чартър до Мюнхен, Германия, откъдето да се търси връзка до България. Други възможни обходни маршрути са през Мексико, Куба и Русия.

Припомняме, че от 18 март е въведен полицейски час от 21.00 ч. до 5.00 ч. за цялата страна в условията на извънредно положение до 5 април. Отменени са публични събития и учебни занятия. Повечето магазини са затворени, освен такива с жизненонеобходими стоки. Най-засегнати са столичните райони Анкон, Бетания, Хуан Диас и Сан Франциско. Изцяло са затворени ресторанти, казина и нощни заведения. Забранено е влизането в плажни зони, реки, басейни и обществени бани. Разкрита е спешна телефонна линия за случаи на COVID-19 в Панама на номер 169.