Албанският парламент гласува в подкрепа за задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички парламентаристи и министри с надеждата да насърчи приемането на ваксини, съобщава "Юроактив".

Мнозинството на Социалистическата партия и опозиционните партии се съгласиха, че народните представители трябва да бъдат пример, като се ваксинират.

Таулант Бала, лидер на парламентарната група на Социалистическата партия, каза: "Парламентът дава на албанските граждани добър пример днес. Ваксинацията е единственият начин да се забави пандемията."

Правителството също така заяви, че ще проведе всички дебати в парламентарните комисии онлайн и дори предоставя на депутатите безплатни лаптопи. Това решение е критикувано от опозицията, която твърди, че това е ход за избягване на контрол.

През август правителството обяви, че всички здравни работници, учители и ученици над 18 години трябва да бъдат ваксинирани. Те определиха краен срок до 30 септември.

Само две седмици по-късно, в друго съобщение се посочва, че полицията, фармацевтите, служителите в държавната администрация и лаборантите също трябва да бъдат ваксинирани.

Албания затяга мерките срещу COVID-19

Албания затяга мерките срещу COVID-19

Ваксинацията ще стане задължителна за някои категории от населението...

Някои похвалиха решението за ваксините за борба с вируса, докато други твърдяха, че това нарушава техните права.

Според данни на албанското министерство на здравеопазването към днешна дата са ваксинирани около 747 441 възрастни. Това се равнява на 26% от населението, което е по-ниско от средното за ЕС, но наравно с регионалните съседи.

Албанците могат да избират между китайската ваксина Sinovac, руската Sputnik или ограничени количества AstraZeneca и Pfizer. Ваксините се предлагат свободно в цялата страна, но приемът остава нисък. Това се дължи отчасти на дезинформация, разпространявана в албански медии и в социалните медийни платформи.

По-рано този месец Европейската комисия обяви, че ще признае албанския сертификат за ваксинация срещу COVID-19.

ЕС дари 150 000 ваксини Pfizer на Албания. Последната партида, с помощ от Австрия, е доставена на 23 август.

През май Хърватия обяви, че ще дари около 20 000 дози на страната, заедно с още 20 000 от Гърция, като част от плана за споделяне на ваксини COVAX. COVAX включва няколко международни организации, включително Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

Албанските здравни ръководители обмислят дали да въведат бустерни дози за възрастните хора. Те също така обмислят ваксинация за над 12-годишни, които са "изложени на риск" поради хронични здравословни състояния.

Covid ваксинациите в ЕС разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада, водеща е България

Covid ваксинациите в ЕС разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада, водеща е България

Западноевропейците достигат до 90% ваксинация, а българите не спазват мерки, не носят маски и не се ваксинират