Ваксинациите срещу COVID-19 разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада в ЕС, пише "Анадолу". 

Източните държави на ЕС едва успяват да ваксинират една трета от населението си за разлика от членове на западната част от блока, които близо до пълно покритие с ваксинация. 

В началото на тази година в ЕС започнаха ваксинационни дейности, като някои държави в западната част на Европа успяха да ваксинират почти напълно цялото си пълнолетно население.

Ситуацията на изток на континента представлява ярък контраст, като по-малко от една трета са ваксинирани досега в страни като България.

Европейската комисия се съгласи да закупи милиарди дози от производителите за държавите-членки, приблизително 2,4 милиарда дози от Pfizer-BioNTech, 460 милиона дози от Moderna, 300 милиона дози от AstraZeneca и 400 милиона дози от Johnson & Johnson.

Първоначалните проблеми с обществените поръчки са преодолени и понастоящем няма проблем с доставките в ЕС.

Ваксинациите в блока набраха скорост през пролетта и достигнаха своя връх до началото на летния туристически сезон, като Европейската комисия обяви през юли, че е постигнала целта си да ваксинира 70% от възрастните в района на около 450 милиона души.

Според последните данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, 77,6% от пълнолетните граждани на ЕС са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, а 70,8% са получили две дози.

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

Фабрики за тролове разпространяват съмнителни мнения в социални медии

Западна Европа върви напред

Процентът на ваксинация е особено висок в западноевропейските страни, като броят на хората, които са получили една доза сега достига над 90% в някои държави и близо 90% за хората с две дози.

В Малта около 91,1% от населението е напълно ваксинирано, 89,8% в Ирландия и 87,4% в Дания, която наскоро стана първата държава от ЕС, която премахна всички ограничения на COVID-19.

Португалия е успяла да ваксинира напълно 86,5% от населението си, Белгия 83,9%, Испания 80,8%, Франция 79,7%, Холандия 77,2%, Кипър 75,2%, Швеция 74,1%, Германия 73,4%, Италия 72,8% и 72,4% в Люксембург.

В Източна Европа обаче повечето страни все още са доста под 50%.

България има най-ниския процент от 21,4%, следвана от Румъния с 32,6%, Латвия 47,3%, Хърватия 48,4% и Словакия с 50,2%.

The Economist за България: На 2-ро място сред 84 страни по умиращи от Covid

The Economist за България: На 2-ро място сред 84 страни по умиращи от Covid

Хаотични послания, скептици по телевизии и 15% ваксинирани, нарушаването на всякакви правила е национално развлечение

България се бори със скептицизма към ваксините

България, страна с около 7 милиона души, отчита повече от 473 000 инфекции с коронавирус и над 19 660 смъртни случая до момента.

В момента страната има около 2000 нови случая и около 150 смъртни случая всеки ден, което прави много по-висок процент на смъртност в сравнение с много страни. 

Въпреки безплатните ваксинации и възможността гражданите да избират от четирите одобрени от ЕС ваксини, българите проявяват тревожно отвращение към ваксините срещу COVID-19.

Усложняващи ситуацията фактори са, че мнозинството от хората са против указанията за безопасност, отказват да носят маски или спазват правилата за социално дистанциране.

Според здравното министерство на страната, около 98% от хората, умиращи от COVID-19, са неваксинирани, докато болниците са натоварени до краен предел, занимавайки се с пациенти с коронавирус.

Миналата седмица правителството наложи някои мерки за подобряване на ситуацията, включително ограничаване на посещаемостта на културни събития на закрито, забрана на зрителите за спортни събития на закрито, затваряне на ресторанти до 23 часа и временно затваряне на нощни клубове, дискотеки, казина и други места за забавление.

Фон дер Лайен обещава ЕС да се заеме с пандемията на неваксинираните

Фон дер Лайен обещава ЕС да се заеме с пандемията на неваксинираните

Темповете на ваксинация трябва да се ускорят навсякъде в ЕС и по света