Наближава обяд и центърът за ваксинация срещу Covid-19 в българската столица София е почти празен, ярък пример за начина, по който усилията за васкинация на страната са затруднени от фалшиви новини и широко разпространено недоверие, пише АФП. 

Тъй като четвъртата коронавирусна вълна вече заплашва Европа, официалните данни показват, че само 15% от населението от 6,9 милиона души е напълно ваксинирано, далеч под средното за ЕС от 53,3%.

"Още от началото на ваксинациите изоставаме и сме последни", коментира здравният министър на сраната Стойчо Кацаров.

По улиците на София е лесно да се забележат нагласите, които са довели до ниското ниво на ваксинация.

"Абсолютно не", отговаря 45-годишният строителен работник Г. Драгоев, попитан от АФП дали ще се ваксинира. "Мисля, че те просто разпространяват паника", казва той, докато си почива за обяд на пейка извън центъра за ваксинация.

"Ако този коронавирус съществува и го хвана, ще успея по някакъв начин да го победя", вярва българинът.

Emerging Europe: Антивкасъри и конспиратори процъфтяват в развиващите се страни на Европа

Emerging Europe: Антивкасъри и конспиратори процъфтяват в развиващите се страни на Европа

Колективен нарцисизъм, нарства вероятността от рисковано социално поведение на антиваксъри

Неотдавнашно проучване на Gallup показа, че общо 41,8% от българите са казали, че не планират да се ваксинират.

Дори някои от тези, които са дошли да се ваксинират, имат своите резерви.

39-годишната счетоводителка К. Николова заяви пред АФП, че това "не е лесно решение" за нея, като заяви, че ускорената процедура за клинично изпитване на ваксините срещу Covid-19 я притеснява.

Фалшивите новини за коронавируса изиграха своята роля за ваксинацията в България.

От средата на март АФП проверява факти на български език и през този период половината публикувани статии са свързани с дезинформация за коронавирус.

Теориите варират от твърдението, че ваксината оставя магнитни чипове, имплантирани в ръцете на хората - споделени хиляди пъти във Facebook - до снимки на празненствата на победата на френските футболни фенове след Световното първенство по футбол през 2018 г., представени погрешно като от протести срещу френскате "здравна карта".

Проучване: Антиваксъри и вярващи в конспирации в плен на ефекта Дънинг-Крюгер

Проучване: Антиваксъри и вярващи в конспирации в плен на ефекта Дънинг-Крюгер

Привидно интелигентни хора, които отричат медицина и наука, проявяват егоизъм, обичат авторитаризъм и се крият зад религия

Здравният министър Кацаров отчасти обвинява "податливостта към теориите на конспирацията" за ниската употреба на ваксини, но Николова казва, че е объркана и от противоречивите възгледи на експерти, поканени по телевизията

Такива гости често са помолени да коментират области извън техния опит или им е позволено да представят научно съмнителни мнения.

Един от гласовете, поканени в телевизионните дебати, Атанас Мангаров, местен доцент по инфекциозни болести и ръководител на отделението за грижа за Covid-19 в столична болница, но разпространява дискредитирани теории за вируса, настоявайки, че носене на маски и ваксини не са необходими и насърчава пиенето на билкови чайове като лечение.

Медийният експерт Нели Огнянова казва, че медийната среда допринася за лошия стандарт на информация.

"Медиите, социалните мрежи, публичните изяви на експерти и други източници носят споделена отговорност за настроенията срещу ваксините и за недоверието относно ролята и безопасността на ваксините".

"Не е тайна, че това също е част от хибридна война, ръководена от Кремъл", добави тя, имайки предвид ролята на руските фабрики за тролове в разпространението на дезинформация - в страна, която отдавна се радва на близки културни отношения с Русия.

Facebook блокира руска мрежа промотираща антиваксъри

Facebook блокира руска мрежа промотираща антиваксъри

Премахната е "пералня за дезинформация" за Covid, създаваща подвеждащи статии и петиции във форуми

Според Симеонов от Gallup International скептицизмът към ваксините отразява и "недоволството на българите към елитите" и по-широкото недоверие към властите и официалната информация.

Според официални данни България е регистрирала малко под 430 000 случая на коронавирусна инфекция, но експертите и здравните власти са съгласни, че това определено е подценено, тъй като достъпът до безплатни тестове е ограничен и много болни хора просто не плащат, за да си направят тест.

Ваксинирането допълнително е забавено от големия брой хора, които вече са били заразени - или смятат, че са били заразени - и поради това са забавили ваксинацията си в съответствие с медицинските съвети.

Въпреки това, с настъпването на четвърта вълна от инфекции, "факторът на страха" може да доведе до промяна в нагласите през следващите месеци.

Ако населението продължава да се колебае, експертите се притесняват, че смъртността в България от коронавирус (вече една от най-високите в ЕС - 263 на 100 000 жители), ще скочи още повече.

Politico след почивка в България: За ниската ваксинация обвинете бабите

Politico след почивка в България: За ниската ваксинация обвинете бабите

Не може да избягата от оживения политически дебат за правителвство в страната, но не правете като Доналд Ръмсфелд да предполагата, че "Стара Европа" е във Франция и Германия, тя е точно тук