Facebook заяви, че е премахната мрежа от акаунти от Русия, която е свързала с маркетингова фирма, която има за цел да привлече инфлуенсъри и антиваксъри, които да промотират съдържание против ваксините срещу COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Компанията за социални медии заяви, че са блокирани акаунти, свързани с Fazze, дъщерно дружество на регистрирана във Великобритания маркетингова фирма AdNow, която осъществява предимно своите операции от Русия, за нарушаване на политиката срещу чужда намеса. Facebook заяви, че тези операции са насочени към аудитория в Индия, Латинска Америка и в по-малка степен САЩ.

Изследователите на компанията нарекоха кампанията "пералня за дезинформация", създаваща подвеждащи статии и петиции във форуми като Reddit, Medium и Change.org и използвайки фалшиви акаунти в платформи като Facebook и Instagram за разширяване на съдържанието. Facebook заяви, че макар по-голямата част от кампанията да е премахната, ядрото й се ангажира с платени инфлуенсъри и тези публикации привличат "известно ограничено внимание".

Emerging Europe: Антивкасъри и конспиратори процъфтяват в развиващите се страни на Европа

Emerging Europe: Антивкасъри и конспиратори процъфтяват в развиващите се страни на Европа

Колективен нарцисизъм, нарства вероятността от рисковано социално поведение на антиваксъри

Фалшиви твърдения и конспиративни теории за COVID-19 и ваксините се разпространиха в социалните мрежи през последните месеци. Големи технологични компании като Facebook бяха критикувани от американските законодатели и администрацията на президента Джо Байдън, които казват, че разпространението на онлайн лъжи за ваксините затруднява борбата с пандемията.

Facebook заяви, че свързаната с Русия операция е започнала със създаването на фалшиви акаунти през 2020 г. с първоначален произход от ферми за тролове в Бангладеш и Пакистан, които се представят като базирани в Индия. Мрежата е публикувала мемове и коментари на своите платформи през ноември и декември 2020 г., твърдейки, че ваксината AstraZeneca COVID-19 ще превърне хората в шимпанзета, често използвайки сцени от филма "Планетата на маймуните" от 1968 г.

Наред с тази "спам" кампания, Facebook заяви, че редица инфлуенсъри в Instagram също споделят хаштагове и петиции, използвани от кампанията, част от известна тактика.

Facebook заяви, че през май 2021 г., след пет месеца бездействие, операцията е започнала да поставя под въпрос безопасността на ваксината Pfizer, като "пробутват" предполагаем "хакнат и изтекъл" документ на AstraZeneca. Изследователи от Facebook заявиха, че двата етапа на дейност съвпадат с периоди, когато според съобщенията правителства обсъждат разрешения за спешни мерки.

Проучване: Антиваксъри и вярващи в конспирации в плен на ефекта Дънинг-Крюгер

Проучване: Антиваксъри и вярващи в конспирации в плен на ефекта Дънинг-Крюгер

Привидно интелигентни хора, които отричат медицина и наука, проявяват егоизъм, обичат авторитаризъм и се крият зад религия

Според съобщения в медиите, Fazze се е свързал с инфлуенсъри в YouTube, Instagram и TikTok в няколко държави, за да ги помоли да пуснат антивакс съдържание срещу заплащане, но двама френски и германски инфлуенсъри разкриха кампанията.

AdNow не отговори веднага на исканията на "Ройтерс" за коментар. Ройтерс не можа да се свърже с Fazze за коментар.

Изследователите отбелязват увеличение както в кампаниите за влияние "под наем", така и в измамните операции, насочени към истински онлайн личности, за да се доставят съобщения до собствената им готова аудитория.

Facebook заяви, че са премахнати 65 акаунта във Facebook и 243 акаунта в Instagram като част от операцията, свързана с Fazze. 24 000 акаунта следват един или повече акаунти в Instagram. Компанията заяви, че въпросите за кампанията остават, като например кой е възложил на Fazze да я проведе.

Объркани антиваксъри нападнаха неизползван офис на БиБиСи, сбиха се с полицията

Объркани антиваксъри нападнаха неизползван офис на БиБиСи, сбиха се с полицията

Сградата не се използва от компанията от 2013 г., опитали да нахлуят в предаване, в което жени си говорят за менопауза