На 10 август ръководителят на общественото здравеопазване в София, столицата на България, обяви различни ограничения за ресторантите и местата за забавление, за да ограничи вълната от Covid-19. Часове по-късно националното министерство на здравеопазването заяви, че подобно нещо няма да се случи, като нарече съобщението бюрократична грешка, пише The Economist.

Хаотичните послания са само една от причините България да е с едни от най-многото смъртни случаи по време на пандемията и се подготвя за още. 

Сред 84 страни, наблюдавани от The Economist, България е на второ място (след Перу) по брой на свръхсмъртните случаи на 100 000 души от началото на пандемията, което означава смъртност над обичайната норма.

След лятно затишие случаите се увеличават отново с разпространението на силно заразния вариант на Делта. Болниците се подготвят за пореден натиск. Само 15% от българите са напълно ваксинирани, най-ниският процент в ЕС, където общият дял е 52%.

Българите, които желаят, могат лесно да получат една от четирите ваксини срещу COVID-19, одобрени в ЕС. Но търсенето е толкова ниско, че властите се опитват да продадат или дарят стотици хиляди изтичащи дози на други страни.

В исторически план българите не вярват на съвети от официални власти. Нарушаването на всякакви правила е национално развлечение.

Много хора се притесняват от ваксините, защото били нови, някои вярват, че вирусът не съществува и че мерките срещу пандемията са заговор. Само шепа разпознаваеми политици са ваксинирани по телевизията или призовават хората да се ваксинират.

Това отчасти вероятно се дължи на политическите сътресения. Два избора тази година не успяха да съставят правителство.

Нито Бойко Борисов, който бе премиер през по-голямата част от последните 12 години, нито временният кабинет, който го замени след падането на правителството му през април, не започнаха сериозна обществена информационна кампания за борба с фалшивата информация за ваксините.

Всеки, който чете три статии в социалните медии, смята, че е експерт. Гледането на българска телевизия може да ви обърка. Няколко скептици срещу Covid редовно са канени в токшоу програми.

Някои съветват хората със здравословни проблеми, които са в приоритетните ваксинационни групи в повечето страни да не се ваксинират. Около 30% от лекарите и 60% от медицинските сестри не са ваксинирани. Инфекциозните болести и имунологията почти не са включени в учебните програми на медицинските училища.

Тъй като приемът в болниците с Covid-19 отново се покачва, търсенето на ваксини изглежда се увеличава. Но, както при повечето време със справянето с пандемията в България, нарастването е твърде малко и твърде късно.

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

Фабрики за тролове разпространяват съмнителни мнения в социални медии