Младежи от албанската опозиция в Северна Македония изгориха учебник по география пред Министерството на образованието на страната, съобщава албанската медия "Екзит нюз".

Въпросният учебник съдържал твърдения, които те смятат за расова клевета. В учебника се посочва, че албанците са от турски, ромски и черкезки произход и са в Северна Македония по политически причини.

Говорител на Алианса за албанска алтернатива коментира, че "тези учебници, какъвто е случаят с този, който виждате тук; нека ни обиждат, нека отхвърлят нашата история, но това също така поставя основите за фашистки елементи срещу албанците в бъдеще ".

Заради изгарянето, около 30 полицаи се намесват и разпитват присъстващите, поискани са им и поискани лични документи. "Не знам защо е необходимо в публично пространство, където не е имало незаконно действие, да се съберат всички тези полицаи, които очевидно нямат друга причина освен да ни сплашат", коментира протестиращ.

Северна Македония среща проблеми при откриването на преговори за присъединяване към ЕС поради вето на България. Съседът им твърди, че в България няма "македонско малцинство" и че Северна Македония се опитва да отрече общите етнически и езикови прилики между двете държави.

Зоран Заев очаква завой от България след изборите

Зоран Заев очаква завой от България след изборите

Между Скопие и София да бъдат изградени още повече мостове