Президентът на Сърбия Александър Вучич най-накрая запретна ръкава и си сложи ваксина срещу коронавируса. Сръбският лидер се опитва да насърчи скептичните си съграждани да се ваксинират срещу вируса, информира АП.

На живо по телевизията 51-годишният Вучич бе ваксиниран с продукта на китайската компания Sinopharm. Президентът се ваксинира в източното селце Рудна Глава.

Китай потвърди "стоманеното" приятелство със Сърбия при военна обиколка в Източна Европа

Китай потвърди "стоманеното" приятелство със Сърбия при военна обиколка в Източна Европа

Днес в Белград беше китайският военен министър

Някои експерти изразиха предположение, че може да се изисква трета доза от китайската ваксина, защото двете дози изглежда не осигуряват достатъчно висока защита.

"Получих ваксината и се чувствам страхотно", написа Вучич в "Инстаграм". Той благодари на здравните работници и на "нашите китайски братя".

Сръбският лидер, който рядко носи защитна маска по време на честите си публични появи, от месеци обещава да се ваксинира, но постоянно намираше различни причини, за да го отложи. Това доведе до спекулации в социалните мрежи, че Вучич се страхува от игли, не се доверява на ваксините или се е ваксинирал тайно преди месеци.

Критици на президента коментират, че нежеланието на Вучич да се ваксинира засилва антиваксър движението в Сърбия.

Външно предупреди за локдаун в Сърбия, мерките на границата остават

Външно предупреди за локдаун в Сърбия, мерките на границата остават

Те влизат в сила от 17 март 2021 година

Сърбия е една от държавите с най-бързи темпове на ваксинация в Европа, което се дължи благодарение на закупените ваксини от Русия и Китай, а също и на доставките от Pfizer-BioNTech и Oxford-AstraZeneca.

1,5 милиона от 7 милиона сърби са получили най-малко една доза от ваксина.

Сърбия е първата европейска държава, която одобри ваксината на китайската компания Sinopharm и руската ваксина "Спутник V".

Балканската държава е потвърдила 5500 починали от коронавирус.

Сърбия започва да произвежда "Спутник V" от май

Сърбия започва да произвежда "Спутник V" от май

Първият производствен цикъл може да доведе до производството на 4 милиона дози