Китайският министър на отбраната посети Сърбия днес, за да засили военното сътрудничество като част от обиколката си в източноевропейските съюзници на Пекин в контекста на все по-големия разрив със западните сили, отбелязва "Франс прес".

След Унгария военният министър Вей Фенге се срещна със сръбския президент Александър Вучич и други официални лица в Белград и наблюдава военни учения.

"Убедени сме, че това посещение е още едно потвърждение на "стоманеното" приятелство и стратегическо партньорство между Сърбия и Китай, както и знак за задълбочаването му във всички области", подчерта Вучич в изявление, добавяйки, че и двете страни били готови за задълбочаване на военната ангажираност в икономическата, образователната и медицинската сфери.

Сърбия демонстрира 6 военни дрона с 18 ракети – купени от Китай

Сърбия демонстрира 6 военни дрона с 18 ракети – купени от Китай

Можели да навлизат „дълбоко в територията на врага"...

Вей беше в Белград - лоялен съюзник в Европа - докато Пекин отвръща на санкциите от Европейския съюз и Великобритания заради предполагаемото му малтретиране на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян.

Пекин, който настоява, че Синцзян е "вътрешна работа", премина в режим на атака, налагайки санкции на хора от ЕС и Великобритания, които се заеха с уйгурската кауза.

Сърбия е кандидат-член на ЕС, но все пак поддържа тесни връзки с Китай. През изминалата година западната ни съседка похвали Пекин за неговата помощ по време на пандемията от коронавируса.

Франция и Китай ще строят метро в Белград за над $5 млрд.

Франция и Китай ще строят метро в Белград за над $5 млрд.

Работата започва през ноември и се очаква първата линия да бъде завършена през 2028 г.

Западната ни съседка беше първата страна в Европа, която започна да използва китайската ваксина Sinopharm, която Пекин осигури в големи количества, за да започне впечатляващи усилия за ваксинация.

Миналата година Сърбия беше първата в Европа, която поръча безпилотни самолети китайско производство.

След Белград Вей трябва да посети Гърция и Северна Македония, други две членки на групата 17+1 от страните от Източна и Централна Европа, които Китай ухажва с инвестиционни проекти.

Вучич: Сърбия ще продължи да балансира между Запада, Русия и Китай

Вучич: Сърбия ще продължи да балансира между Запада, Русия и Китай

Ние имаме...наш дневен ред...един стол, а не два